fbpx

Hart en moed

Zo zou het inderdaad overal moeten zijn. Daar zetten ook wij ons volledig voor in op De Ontdekking. En dat is best wel eens lastig voor een school als de onze. Men kent de term ‘Sociocratische school’ vaak niet, of men heeft er een vooroordeel over zonder ooit een voet over de drempel te hebben gezet bij een democratische of sociocratische school.
Onze manier van werken met kinderen en jongeren is fundamenteel anders. We werken écht vanuit het kind (of de jongere). Dat betekent voor ouders dan ook dat zij het vertrouwen in hun kínd moeten hebben. Veel studenten en ouders kiezen heel bewust voor de manier van werken van De Ontdekking. Maar regelmatig komen er ook studenten bij ons die in het regulier onderwijs volledig zijn vastgelopen. Ook hen bieden wij, binnen onze mogelijkheden, een kans. Vaak moeten zij eerst weer ervaren dat zij gewoon zichzelf mogen zijn. Soms moeten zij zichzelf echt terugvinden omdat zij op de ‘overlevingsstand’ zitten. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in ‘overlevingsgedrag’ dat weer mag worden afgeleerd, of niet meer weten wie je echt bent en wat je wilt en tot weinig of niets meer komen.
Deze kinderen bieden wij alle ruimte op De Ontdekking. Als je als buitenstaander naar onze school, of vergelijkbare scholen, kijkt moet je je dit wel beseffen! Deze kinderen/ jongeren hebben tijd nodig om zichzelf weer te vinden, weer tot leren/ontwikkelen te komen, en soms ook weer mogen ervaren dat zij ook op een positieve manier met hun omgeving en medemensen kunnen omgaan.
WIJ geven hen deze kans. Dat vraagt een groot HART en veel MOED, maar wij geloven hier in en mogen dit al ruim 5 jaar ervaren. Heel veel studenten vinden bij ons de juiste plek, leven weer helemaal op, vinden zichzelf terug en komen weer (meer) tot ontwikkeling. Menig ouder heeft dan ook wel eens gezegd ‘Heh, heerlijk, we hebben ons kind weer terug!’
Er zijn helaas ook gevallen waarin dit niet lukt, welke hulp we hierbij ook extra inzetten. Soms is er onderliggende (bijvoorbeeld psychische) problematiek die ook wij helaas niet kunnen verhelpen. (Sommige ouders realiseren zich ook dat hun kind (ook) iets anders nodig heeft, bijvoorbeeld in de vorm van externe hulp. Hierdoor kunnen deze kinderen/jongeren alsnog hun plek hebben op De Ontdekking).
Met pijn in ons hart moeten we soms afscheid nemen van studenten. Helaas ook vaak studenten die al heel wat scholen bezocht hebben, en daar telkens vastliepen. Wij hebben dan ons uiterste best gedaan, maar een student heeft dan toch andere hulp nodig. Voor hun ouders is dit vaak moeilijk te verkroppen: wéér een school waar het niet is gelukt. Dat ís ook triest. Soms zijn ouders zich er nog niet van bewust, of durven ze nog niet te onderkennen, dat hun kind andere hulp nodig heeft, naast wat een school kan bieden. Dat is ook heel lastig. Maar verwijt het niet de school, ondanks alle emoties! Want daarmee doe je als ouder écht je eigen kind tekort én de kinderen/jongeren die wél hun plek hebben gevonden.
Dus ook voor ouders en studenten geldt dat er ‘hart’ en ‘moed’ nodig zijn: Het leven gaat over HART en MOED.