fbpx

Van methodeboeken naar projectonderwijs

Een van de studenten gaat de overstap wagen van het gestructureerde werken uit methodeboeken – wat hem veel houvast bood – naar veel meer zelfsturend leren in projectvorm. Hij bedacht het onderwerp ‘attractieparken’.
Na het maken van een mindmap, die natuurlijk altijd in ontwikkeling blijft, heeft hij vandaag (fictieve) brieven gekregen van Groningen, Friesland en Drenthe die wel graag een attractiepark in hun provincie willen. Elke provincie heeft iets anders te bieden en stelt andere voorwaarden. Daarnaast een (fictieve) brief in het Duits van de Duitse regering die wil dat er rekening wordt gehouden met de attractieparken net over de grens. En een (fictieve) brief van de (fictieve) International Association for Themeparks met tips om te denken aan natuur, financiën, veiligheid, omwonenden, etc. Kortom, eerst alles goed tegen elkaar afwegen en een juiste locatie vinden.
Aan bod komen nu al Engels, Duits, Nederlands (woordenschat, spelling, tekstbegrip, …), rekenen (oppervlakten bepalen van mogelijke locaties en de kosten berekenen voor dat stuk grond, …), maatschappijleer, aardrijkskunde, ICT, 21st Century skills, enzovoort, enzovoort…
En hij geniet! En hij leert!
Hopelijk tot inspiratie van meer studenten.

‘Sorry’ zeggen betekent niet altijd dat jij fout zat…

Soms is ‘sorry’ zo gezegd, maar heeft het geen inhoud. Soms is ‘sorry’ zeggen een stuk lastiger omdat je vindt dat je gelijk had. Maar wat is het je waard?

Op De Ontdekking gaat conflicthantering middels een bemiddelingskring. Als je een conflict hebt en er samen niet uit komt, vraag je zo’n gesprek aan dat door een neutraal persoon wordt geleid. Iedere betrokkene vertelt zijn/haar kant van het verhaal. Door het goed luisteren naar elkaar ontstaat er meer begrip. Het maakt niet uit wie er gelijk heeft, want je hebt allebei vanuit je eigen oogpunt gelijk. Het gaat erom dat je weer verder kunt met elkaar.

Is jouw kind een beelddenker?

” … Dat beelddenkers het wel snappen, maar merken dat andere kinderen sneller zijn, kan ze onzeker en faalangstig maken. Docenten denken vaak in eerste instantie aan dyslexie en vanwege het onrustige gedrag aan ADHD of ADD. Ook worden ze getypeerd als dromerig en slecht luisterend. Uit een intelligentietest blijkt regelmatig dat deze kinderen heel slim en snel van begrip zijn. Het vinden van de juiste woorden duurt alleen iets langer en gesproken taal komt niet of veel later aan. … ”

zie: www.oudersvannu.nl