Onze school

De Ontdekking biedt kinderen en jongeren van 4 t/m ca. 18 jaar onderwijs dat past. De leerlingen leren op hun eigen wijze, in hun eigen tempo, passend bij hun interesses en capaciteiten. Er wordt geleerd vanuit intrinsieke motivatie – ook wel ‘natuurlijk leren’ genoemd waarbij het leren van vaardigheden om te kunnen leren voorop staat. De naam van de school staat voor het ontdekken van je eigen (leer)weg en het ervaren van allerlei nieuwe dingen.

Er wordt op De Ontdekking gewerkt volgens de principes van het sociocratisch model: gelijkwaardigheid, eigen verantwoordelijkheid en samenwerking. Studenten, docenten/ begeleiders en ook ouders zijn gelijkwaardig aan elkaar. Samen vormen wij de school. Samen maken we afspraken. Samen zorgen we voor de mini-maatschappij: de school.

Foto: begeleidster met twee leerlingenDe Ontdekking biedt primair en voortgezet onderwijs die vloeiend in elkaar overgaan. Wij kennen geen groepen- of klassensysteem, alle leerlingen, studenten en docenten/begeleiders zijn met elkaar De Ontdekking. Je kiest je eigen leerweg en leermanieren, en je werkt in je eigen tempo. Daarbij word je begeleid door professionele begeleiders en docenten. De Ontdekking helpt je ondernemend te leren, waardoor je bezig bent met zelfstandig worden en bewust zijn. Je leert verantwoordelijk te zijn voor je eigen leven.

Foto: begeleidster en kinderen maken vuurStudenten kunnen vrij beslissen waar ze willen leren, binnen of buiten, rekening houdend met de afspraken die je met elkaar daarover hebt gemaakt. In de school zijn er verschillende ruimtes waar je kunt spelen, koken, ontspannen, leren, creëren, musiceren en studeren. Er is een atelier, een keuken, een werkplaats, een woonkamer, een podium, twee grotere schoolruimtes en een werkkamertje om even rustig te kunnen werken. En om de boerderij is er een ruime tuin waar sport, spel en ontspanning mogelijk is. Ook is er een moestuin aangelegd volgens de principes van de permacultuur. Voor de sportlessen wordt sporthal De Splitting in Nieuw-Buinen gehuurd.